Turistička zajednica općine Mljet

Naselja na otoku

Babine kuće, Babino polje, Blato, Goveđari, Korita, Kozarica, Maranovići, Njivice, Okuklje, Polače, Pomena, Pristanište, Prožura, Prožurska Luka, Ropa, Saplunara, Soline, Sobra, Tatinica

Korita

Korita nastaju u 15.st. nakon seobe iz  Žare i nakon pustošenja Okuklja.
Ime je dobilo po prirodnim kamenim udubljenjima u kojih se punila voda. Zbog geografskog položaja iz Korita se nadzirao akvatorij Mljetskog kanala ali i pučine.


U sredini sela nalazi se kula  koja je služila za obranu od čestih napada gusara. Tijekom 17. i 18. st cvate ribarstvo pa se stanovnici Korita bogate ulovom i prodajom usoljene ribe, osobito srdela. Za to se vrijeme doseljavaju plemćake obitelji iz Dubrovnika, Stona i drugih krajeva,  pa Korita poprimaju osobine urbanog središta. Naglim nestankom srdele krajem 18.st. Korita počinju siromašiti, odseljavaju se mnoge obitelji, a mnogi umiru naglom  pojavom kuge u istom st.

 

U Koritima su crkve sv.Vida (ujedno i seosko groblje) iz 16. st., Gospa od Brijega iz 14. st. ( uz nju se nalazi staro seosko groblje; smatra se da je tu u 14.i 15.  st. bilo veće naselje koje se u pisanim dokumentima spominje pod imenom Seoce!) te crkvica sv. Ilije iz 16. st, zaštitnika mjesta. Blagdan sv. Ilije slavi se 20.07. svetom misom u istoimenoj crkvi.U Koritima se također nalazi i crkva sv. Marka dubrovačkih franjevaca, te kuća u kojoj su boravile klarise.

 

U neposrednoj blizini Korita nalaze se i iskopine crkve sv. Pavla iz 5.st. te ostaci vile rustice iz 1.st.

 

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MLJET
Ulica: Zabrježe 2
HR – 20225 Babino Polje
Tel. +385 20 746025 +385 20 744186, Fax. +385 20 746 022
e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr
web: www.mljet.hr