Turistička zajednica općine Mljet

KUTAK ZA IZNAJMLJIVAČE


UPUTE ZA POPUNJAVANJE OBRASCA T2 U EURIMA ( DO 15.1.2023.)

Poštovani iznajmljivači!

Podjećamo Vas na zakonsku obvezu predaje Obrasca TZ2 nadležnoj Ispostavi Porezne uprave do 15.1.2023. godine. Svim iznajmljivačima koji do sad još nisu podmirili turističku pristojbu, predlažemo da članarinu hitno podmire.

Obrazac TZ 2 odnosi se na razdoblje od 1.1.2023. do 31.12.2023. godinebroj kreveta (ležajeva) upisuje se sukladno Rješenju o odobrenju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a broj je moguće pronaći i u sustavu eVisitor

Iznosi turističke članarine po krevetu (ležaju) odnose se na zaduženja koja će biti formirana tijekom 2023. godine.

U obrascu je potrebno naznačiti način plaćanja članarine:
–  jednokratni uplatu turističke članarine potrebno je podmiriti najkasnije do 31.7.2023. g.,
– dok je obročni način plaćanja u ratama potrebno podmiriti (31.7., 31.8. i 30.9.)

u posljednjoj rubrici obrasca upisuje se iznos primitaka iz evidencije prometa iz 2022. godine

obrazac je moguće dostaviti osobno direktno u nadležnoj Ispostavi Porezne uprave, putem sustava ePorezna te poštom ili mailom.

 

Turistička članarina za 2023. iznosi:

– 5,97 € za osnovne krevete
– 2,99 € za pomoćne krevete

 

TZ 2 obrazac predaje se u nadležnu Ispostavu Porezne uprave.

direktno ili slanje poštom na adresu:
Porezna uprava – Ispostava Dubrovnik

Vukovarska ul. 6,

20000 Dubrovnik


putem sustava ePorezna
ili

mailom.

 

Obrazac TZ2 mozete preuzeti OVDJE NA LINKU

 


Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_02_14_251.html


Vodič namijenjen građanima (rezidentima) iznajmljivačima za ispunjavanje poreznih obaveza


VISINA TURISTIČKE ČLANARINE ZA 2022. GODINU


Odluka o visini
turističke pristojbe za 2022. godinu


NOVI PRAVILNICI - TURISTIČKA PRISTOJBA I ČLANARINA U 2021.

Ministarstvo turizma i sporta donijelo je tri pravilnika koja imaju za cilj rasterećenje turističkog sustava, odnosno ublažavanje negativnih posljedica koje je na turistički sustav imala pandemija COVID-19. Pravilnici su objavljeni u Narodnim novinama te su stupili na snagu s današnjim danom.

To su Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_06_64_1224.html), Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_06_64_1225.html), Pravilnik o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima turističkih zajednica za plaćanje članarine turističkoj zajednici (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_06_64_1226.html).

 


INFORMACIJE ZA VLASNIKE KUĆA I STANOVA ZA ODMOR (2021)
Turistički ured TZO Mljet pripremio je ažurirane informacije namijenjene fizičkim osobama vlasnicima kuća i stanova za odmor na području TZO Mljet (nekomercijalni objekti), a možete ih preuzeti u nastavku:

INFORMACIJE ZA VLASNIKE KUĆA-2021

Evisitor_zahtjev


ODLUKA o visini turističke pristojbe za 2021.g.


Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica predstavili su projekt Safe stay in Croatia, nacionalnu oznaku sigurnosnih protokola u turizmu i ugostiteljstvu, koju od 2021. godine dionicima u turističkom sektoru dodjeljuje ministarstvo turizma i sporta. Na novoj web platformi svi zainteresirani mogu naći informacije o tome što Stafe stay in Croatia predstavlja, prijaviti se za dodjelu oznake, preuzeti sigurnosne oznake i ostaviti svoje dojmove.

Hrvatska turistička zajednica provodit će promotivne aktivnosti u sklopu kampanje tijekom ožujka i travnja na tržištu Njemačke, Austrije, Italije, Poljske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Mađarske, Francuske i Nizozemske. Uz promotivni dio, koji se odnosi na pozicioniranje Hrvatske kao dobro pripremljene i sigurne turističke destinacije, ova kampanja ima i edukativni karakter s ciljem da se gosti upoznaju s protokolarnim i epidemiološkim mjerama koje se provode na svim razinama turističke djelatnosti kako bi im se omogućio siguran i ugodan boravak u našoj zemlji.

Zainteresirana javnost putem web stranice www.staysafeincroatia.hr može pretraživati sve dionike turističkog sektora koji nose oznaku Safe stay in Croatia, pronaći relevantne informacije o zdravstvenim i sigurnosnim protokolima u sedam osnovnih kategorija, ali i pronaći informacije kako postupiti u slučaju sumnje na COVID-19.

Turistička zajednica općine Mljet poziva sve zainteresirane dionike sektora turizma i povezanih djelatnosti da se uključe u Safe stay in Croatia kampanju, izvrše prijavu i besplatno preuzmu sigurnosne oznake i time doprinesu percepciji Hrvatske i Mljeta kao sigurne destinacije.


Obavještavamo Vas kako je s danom 30.09.2020. u sustavu eVisitor izvršen obračun preostala dva obroka godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za mjesec kolovoz i rujan 2020. za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

 Predmetni obračun izvršen je u skladu s odredbama Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19, 32/20 i 42/20) i Pravilnika o dopunama Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 105/20).

U prilogu detaljno pojašnjenje predmetnog obračuna koje je također vidljivo i u sustavu eVisitor.

Obračun paušala
 Poštovani,

 

obavještavamo Vas kako je dana 23. rujna 2020. donesen Pravilnik o dopunama Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 105/20) te da je isti dana 25. rujna 2020. objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta i u Narodnim novinama.

 

U nastavku  poveznice na kojima je dostupan predmetni Pravilnik:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2020_09_105_1964.html

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_09_105_1964.html

 
PODNOŠENJE TZ OBRASCA ZA 2020.

OBRAZAC TZ2

 

 


UMANJENA OBVEZA ZA PAUŠAL TURISTIČKE ČLANARINE U 2020. GODINI

31. srpnja 2020.  stupio je na snagu Pravilnik o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (NN 88/20) temeljem kojeg će u narednim danima biti pokrenut obračun unutar sustava eVisitor.

Ovim pravilnikom paušalni iznos članarine u 2020. godini umanjuje se za 50% i iznimno, u 2020. godini, ne plaća se na pomoćne ležajeve.


INFORMACIJE ZA VLASNIKE KUĆA I STANOVA ZA ODMOR (2020)

Turistički ured TZO Mljet pripremio je ažurirane informacije namijenjene fizičkim osobama vlasnicima kuća i stanova za odmor na području TZO Mljet (nekomercijalni objekti), a možete ih preuzeti u nastavku:

Informacije za vlasnike kuća i stanova za odmor
Zahtjev za unos fizičke osobe u sustav eVisitor


Zakonske obaveze i način rada u 2020 za iznajmljivače


ODLUKA o visini turističke pristojbe za 2020.godinu


Ažurirane su i objavljene korisne informacije, upute, preporuke i pravila ponašanja za privatne iznajmljivače u okolnostima bolesti COVID-19.

docxTuristička aktivnost u okolnostima bolesti COVID-19 - Informacije za privatne iznajmljivače

 

POTVRDA O REZERVACIJI - za prelazak preko graničnih prijelaza RH

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske na snazi je do 15. lipnja 2020. Godine

Ukoliko imate rezervacije, a planirani datum dolaska turista je prije 15.6.2020. godine, potrebno je gostu izdati, potvrdu o rezervaciji. Gost može koristiti i emailove međusobnih dopisivanja iz kojih je vidljivo da gost zaista ima rezerviran smještaj u Vašem objektu.
S dokazom o rezerviranom smještaju, gostima će biti omogućen prelazak preko graničnih prijelaza zemalja na području EU.
Naravno, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških uputa po dolasku u vaše objekte.

> primjer potvrde

ENTER CROATIA informacije:
S ciljem olakšavanja prelaska granice Republike Hrvatske te kako bi naši gosti bili upoznati s epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj, stvorena je web stranica entercroatia.mup.hr

Na navedenoj stranici se nalazi online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji su traženi u procesu prelaska granice te uz jednostavno predočenje putovnice ili osobne isprave policajcu na granici, broj ili kod s osobne iskaznice ili putovnice se automatski povezuje sa svim unaprijed upisanim podacima online

Na taj način je cjelokupna procedura upisivanja podataka svake pojedinačne osobe u vozilu svedena na vremenski minimum

Istovremeno, svi oni koji ispune svoje podatke online, na njihovu email adresu će biti poslane upute koje će sadržavati epidemiološke informacije i mjere na snazi u RH za njihov siguran boravak u Hrvatskoj
U ovom trenutku web stranica ima obrazac dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici i dobiti upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na preko 10 različitih jezika).

https://entercroatia.mup.hr/
 

PREPORUKE ZA RAD SMJEŠTAJNIH OBJEKATA

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za rad smještajnih objekata tijekom epidemije COVID-19


- Preporuke za iznajmljivače
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Hoteli_i_smjestajne_jedinice_.pdf

- Preporuke za marine i kampove
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Marine_i_kampovi-10-05-1.pdf

Obaveze iznajmljivača


Cjenik za paušalce


Uredba o utvrđivanju boravišne pristojbe za 2019. godinu


AMBASADORI MLJETSKOG TURIZMA

TZO Mljet i ove godine želi na poseban način zahvaliti i nagraditi dugogodišnje goste našeg otoka. U okviru programa vjernosti organizirati ćemo poseban prijem, dodijeliti zahvalnice i prigodne darove za goste koji Mljet posjećuju 20, 30, 35 ili 40 i više

Pozivamo pružatelje usluga smještaja, koje će tokom turističke sezone 2018. posjetiti dugogodišnji gosti,  da se jave u TZO Mljet - tel: 020/746-025, e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr


APLIKACIJA ZA PRIJAVU GOSTIJU U EVISITOR

inCheckin je mobilna aplikacija za brzu prijavu boravka gostiju u privatnom smještaju na eVisitor sustav, pomoću automatiziranog čitanja dokumenata po principu “slikaj i prijavi”. inCheckin radi na iOS i Android mobilnim uređajima. Licenca vrijedi po uređaju, nema ograničenja na broj prijavljenih gostiju, objekata ili eVisitor korisničkih računa i plaća se jednokratno.
inCheckin čita gotovo sve putne dokumente gostiju iz cijelog svijeta i većinu osobnih dokumenata gostiju iz EU te omogućuje prijavu gostiju na eVisitor uz minimalnu intervenciju korisnika.  Jednostavno usmjerite kameru vašeg mobilnog uređaja na MRZ zapis na dokumentu ili učitajte sliku dokumenta iz galerije i inCheckin će obaviti svoje.

www.incheckin.hr


//OBAVIJEST IZNAJMLJIVAČIMA - eVisitor //

Hrvatska turistička zajednica izradila je informacijski sustav eVisitor, a dana 20.11.2015. objavljen je Pravilni o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici (NN 126/15) kojm je sustav eVisitor propisan kao centralno mjesto prijave i odjave turista, naplate boravišne pristojbe i statističkog upravljanja podacima o obveznicima i turistima.

Turistička zajednica općine Mljet poziva sve turističke subjekte da preuzmu svoje pristupne podatke za informacijski sustav eVisitor.

Napominjemo da od 1.1.2016. godine više neće vrijediti dosadašnji oblici prijave, nego će se prijava i odjava gostiju moći izvršiti isključivo prijenosom podataka u aplikaciju eVisitor.

Subjekti koji imaju vlastite programe za prijavu/odjavu gostiju iste trebaju prilagoditi sustavu eVisitor (više informacija na linku:https://www.evisitor.hr/eVisitorWiki/(X(1)S(f403b0qzidl35k1sxpkt44fd))/Javno.Web-API.ashx

Ured TZO Mljet završio je proces unošenja matičnih podataka iznajmljivača u novi program.
Kako bismo Vam mogli omogućiti registraciju u sustav eVisitor, u Turističkoj zajednici općine Mljet se osobno preuzimaju korisničko ime, lozinka i TAN tablica za registraciju u sustav, a krajem siječnja/početkom veljače organizirati će predstavljanje novog programa za sve iznajmljivače, uz pravovremenu pismenu obavijest.

Iznajmljivače koji će svoj objekt iznajmiti prije ovog vremena molimo da se jave u urede TZ kako bismo ih upoznali s novim programom, te im dodijelili šifru i lozinku.

Ukoliko programeri imaju neka programska pitanja vezana uz prilagodbu sustavu eVisitor, molimo da se obrate na e-mail:eVisitor@htz.hr.

- opće informacije o sustavu eVisitor: http://business.croatia.hr/…/Hrvatska-turisticka-z…/eVisitor
- video materijali za obveznike:https://www.youtube.com/channel/UCRQ5Bx2JdGhcEtLCE5eze7g

- korisnička dokumentacija za obveznike LINK

- često postavljana pitanja FAQ


eVisitor

Od 1. siječnja 2016. godine Turistička zajednica općine Mljet, zajedno s više od 300 Turističkih zajednica diljem Republike Hrvatske, započinje s korištenjem jedinstvenog informacijskog sustava  e-Visitor.
Sustav e-Visitor služiti će za:
1.       prikupljanje i obradu podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim  smještajnim objektima
2.       prijavu i odjavu turista
3.       obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe
4.       obradu te analizu podataka za statističke izvještaje
Sustav je besplatan i dostupan svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija i bez potrebe za instaliranjem na računalo. Korištenje eVisitora vrlo je slično Vašem dosadašnjem načinu prijave turista putem interneta i vrlo jednostavan za korištenje. Za korištenje programa e-Visitor  korisničko ime i lozinku možete preuzeti u uredima TZ čim sustav započne s radom.


Nove FINA usluge za iznajmljivače

Želimo vas obavijestiti da od 01.03. FINA nudi iznajmljivačima paušalistima nove usluge plaćanja PDV-a kojeg su obvezni podmiriti temeljem korištenja usluga posredovanja stranih agencija i portala (posredničke provizije, oglašavanje i slično).

Ove nove usluge uključuju izradu i slanje obrazaca poreza na dodanu vrijednost u sustav ePorezna te slanje obrazaca poreza na dodanu vrijednost u sustav ePorezna.

Usluge su razvijene na inicijativu HGK Zajednice obiteljskog smještaja i u suradnji s FINA-om, a cilj je olakšati poslovanje, pojačati učinkovitost i smanjiti administraciju.

Ukratko, nova usluga omogućuje da iznajmljivač paušalist pribavi porezni broj u najbližem uredu Porezne uprave i potpiše punomoć u najbližoj poslovnici FINA-e, a potom jednom mjesečno donese (ne mora niti osobno) ispostavljene fakture inozemnih posrednika i uplati pripadajući PDV. Sve ostale administrativne radnje, od obračuna PDV-a do slanja obrazaca u sustav ePorezna, obavlja FINA, uz manju naknadu.

Predmetne usluge opisane su u FINA letku u prilogu, a više informacija možete dobiti na linku: http://www.hgk.hr/djelatnost/gosp_turizamugostiteljstvo/fina-i-hgk-olaksavaju-poslovanje-jednostavnije-placanje-pdv-a-u-poslovanju-s-inozemnim-posrednicima-za-60-000-iznajmljivaca?category=69

Letak-Usluge-Fine-za-male-porezne-obveznike


GOOGLEBED

M Design izradio je računalni program namijenjen privatnim iznajmljivačima apartmana, soba, kuća za odmor i kampova. Program je namijenjen za jednostavnu izradu cjenika, računa za goste i poslovnih knjiga koje je
iznajmljivač dužan voditi. Pregledno i intuitivno sučelje programa omogućuje korisnicima brže i lakše vođenje evidencija te arhiviranje svih podataka.


Izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje su stupile na snagu usred turističke sezone 6. srpnja, pravne i fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge te sve druge osobe koje pružaju usluge u turizmu, uključujući iznajmljivače, moraju na propisani način voditi knjige žalbi odnosno omogućiti podnošenje prigovora.

OBRAZAC - obavijest o pritužbi


Dolasci i noćenja po mjestima 2014.
ovdje pogledajte detalje


PRIRUČNIK BRIGA O GOSTU

/docs/edit/ckfinder/userfiles/files/BRIGA%20O%20GOSTU.pdf

OBRAZAC EP (EVIDENCIJA PROMETA)

/docs/edit/ckfinder/userfiles/files/Obrazac%20EP%20web.pdf

PRIJAVA U REGISTAR POREZNIH OBVEZNIKA

/docs/edit/ckfinder/userfiles/files/Obrazac%20RPO-1%20web.pdf

OBRAZAC TZ

/docs/edit/ckfinder/userfiles/files/Obrazac_TZ_2009.pdf

PRIRUČNIK SEOSKI TURIZAM

/docs/edit/ckfinder/userfiles/files/Prirucnik_Seoski_turizam.pdf

 

UREDBA O UTVRĐIVANJU BORAVIŠNE PRISTOJBE ZA 2014. GODINU

Na temelju članka 16. i članka 20. stavka 7. Zakona o boravišnoj pristojbi (»Narodne novine«, br. 152/2008 i 59/2009), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 18. srpnja 2013. godine donijela

 

UREDBA O UTVRĐIVANJU VISINE BORAVIŠNE PRISTOJBE ZA 2014 GODINU

VODIČ ZA LEGALIZIRANJE U TURIZMU

KUĆNI RED
 


VODIČ ZA PRAVNE I FIZIČKE OSOBE ZA PRUŽANJE USLUGA U TURIZMU
 
Vodič legaliziranje turizam
 

VODIČ ZA PRAVNE I FIZIČKE OSOBE ZA OBAVLJANJE UGOSTITELJSKE DJELATNOSTI I PRUŽANJA UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU I SELJAČKOM DOMAĆINSTVU
 
Vodič legaliziranje ugostiteljstvo
 

Kontrolna lista iz područja ugostiteljstva i turizma

Kontrolna lista Ugostiteljstvo - Turizam


RAZVOJNA STRATEGIJA / Dubrovačko - neretvanske županije 2011.-2013
 
Razvojna_strategija 2011 - 2013
Izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj d...
koje su stupile na snagu usred turističke sezone 6. srpnja, pravne i fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge te sve druge osobe koje pružaju usluge u turizmu, uključujući iznajmljivače, moraju na propisani način voditi knjige žalbi odnosno omogućiti podnošenje prigovora.
Dolasci i noćenja po mjestima 2014
01.01.2014 - 01.03.2014, 01.03.2014 - 01.04.2014, 01.04.2014 - 01.05.2014, 01.05.2014 - 01.06.2014, 01.06.2014 - 14.06.2014
TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MLJET
Ulica: Zabrježe 2
HR – 20225 Babino Polje
Tel. +385 20 780 7992, +385 20 744186
e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr
web: www.mljet.hr