KONTAKT
  facebook twitter foursquare instagram pinterest

ZANIMLJIVOSTI

Mitovi i legende
Ogigos, Ogigija, Malta, Melita, Mljet... otok koji, kao malo koji, isprepleće mitove, legende i povijesna zbivanja. Najjednostavnije ga je nazvati jednim od jadranskih bisera, koristeći riječi poput očaravajuće bajkovit, prekrasan, zagonetan, divlje šumovit..Osim sto očarava svojom prirodnom i kulturnom baštinom, Mljet je poznat i po pričama o Homerovom Odiseju, brodolomu Sv. Pavla apostola, Rimljanima, Ilirima...
Kulturna baština
Tradicionalni mljetski košic, autohtoni je proizvod otoka koji plijeni svojom ljepotom i jednostavnošću. Mljetski košic je okrugla košara s ručkom, izrađena od mladih prutova mrče (mirte), leprike ili divlje masline sa skromnom ukrasnom pletenicom na vrhu.
Prirodna baština
Otok Mljet posebno se ističe očuvanošću biljnog pokrova, osobito u zapadnom dijelu, gdje su na području nekadašnjeg samostanskog, a poslije državnog posjeda očuvane prostrane šume crnike (česvine) i alepskog bora , koje se ubrajaju među među najljepše na našoj obali.Kompleksi mediteranske šume i izvanredne prirodne rijetkosti Jezera s vrijednim kulturno- povijesnim sadržajima , zaštićeni su u okviru Nacionalnog parka. Pod zaštitom je i područje Saplunare i Blaca na istočnom kraju otoka , s izvanrednim pjeskovitim plažama i šumom alepskog bora i pinija.
Sakralni objekti
Najjužniji biser Jadrana, Mljet (100 kvadratnih km.) čeka renesansu povratka iseljenog puka, koji je otok naselio već u prvim stoljećima dolaska Hrvata u ove krajeve.
Austrijska cesta
Povijest Mljeta seže od kamenog doba, preko Ilira, Grka, Rimljana, Slavena, Dubrovačke Republike, Austro-Ugarske do današnjih dana. Sva ta povijesna razdoblja su ostavila svoje vidljive ostatke u bogatoj kulturi ovog kraja koji svjedoče o davnom životu ovog otoka. Bilo da se radi o kamenim gomilama (gradinama) grobnicama iz doba Ilira ili o Palaciju u Polačama, nakon Pulske Arene i Dioklecijanove palače, najvećim rimskim građevinama na Jadranu, duboko utisnutih naslijeđa Dubrovačke Republike, pa sve do današnje ere moderne globalizacije, Mljet će posebno pamtiti pedesetak godina vladavine Austru – Ugarske Monarhije.
Špilje
U središnjem južnom dijelu mljetske obale nalazi se geomorfološki fenomen Jama (Odisejeva špilja) - krška šupljina čiji se strop odlomio pa uistinu izgleda kao jama ili široki bunar. U njezinom je dnu more jer je Jama prirodnim tunelom povezana s pučinom.
Klapa Kurenat
Priča o klapi Kurenat i njenim članovima, istinskim promicateljima klapske pjesme, na otoku Mljet je započela 2001. godine osnivanjem udruge Klapa Mljet.
Kud Natko Nodilo
KUD Natko Nodilo je kulturno-umjetniko društvo koje nosi ime hrvatskog povjesničara i političara porijeklom s Mljeta. KUD je nastao davne 1968 godine, a od tada pa sve do danas imao je niz uspješnih nastupa diljem lijepe naše, ali još i dalje.
U cilju razvoja kulture te obogaćivanja turističke ponude TZO Mljet i JUNP Mljet su zainteresirani da na području...
Regionalna razvojna agencija DUNEA predstavila je partnerima na EU projektu Hiking Europe, u sklopu sastanka koji se 5....
Vremenska prognoza
HAK
HAC
HTZ
Aerodrom Dubrovnik
Aerodrom Split
Aerodrom Zagreb
Iznajmljivanje plovila
Jadrolinija
Autotrans
Mint
TZ DNŽ
Dubrovačke ljetne igre
TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MLJET
Ulica: Zabrježe 2
HR – 20225 Babino Polje
Tel. +385 20 746025 +385 20 744186, Fax. +385 20 746 022
e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr
web: www.mljet.hr
Izrada web stranicaCopyright Mljet.hr / All Rights Reserved.       2013